Mit csinál a frontális lebeny?

Mit csinál a frontális lebeny?

Az agy elülső lebenye létfontosságú a tudatunkhoz, valamint az egyedülállóan embernek, például a beszélt nyelvnek.

Ez az agy agykéregében a négy páros lebeny közül a legnagyobb. Közvetlenül a homlok mögött helyezkedik el, és hozzájárul számos létfontosságú szerephez, beleértve:

 • ítélet
 • Összegzés gondolat
 • A kreativitás
 • Társadalmi megfelelőség
 • Motorfeladatok, amelyek önkéntes mozgást magukban foglalnak

Az elülső lebenyek a leggyakoribb területek az agyban a sérülések előfordulásához. A károsodás a tünetek széles skálájához vezethet, például a mozgás elvesztéséhez, a nehézség nehézségéhez és a társadalmi viselkedés változásaihoz.

Ebben a cikkben megismerje, mi a frontális lebeny, a szerepe, és mire számíthat, ha problémák merülnek fel.

Mi az elülső lebeny?

Az elülső lebeny az agy agykéregének része. Két páros lebenyből áll: a bal és a jobb frontális kéreg.

Ahogy a neve sugallja, az elülső lebeny elhelyezkedése a fej eleje közelében van, az elülső koponya csontok és a homlok közelében.

Az összes emlősnek frontális lebenyje van, bár a méret és a bonyolultság fajok között változik.

Az agy két oldala nagyrészt a test ellentétes oldalán irányítja a műveleteket. Ez igaz a frontális lebenyre is.

Tehát a bal frontális lebeny a test jobb oldalán az izmokat érinti. Hasonlóképpen, a jobb frontális lebeny a test bal oldalán irányítja az izmokat. Ez meghatározhatja, hogy az agyi sérülés hogyan befolyásolja a testet.

Az agy egy komplex szerv, milliárd sejtnek nevezett idegsejtek együtt működnek. A tudósok továbbra is megismerik, mit csinálnak ezek az idegsejtek és hogyan működnek.

A frontális lebeny más agyi régiók mellett működik, és hozzájárul az agyi funkcióhoz. A memória kialakulása például az érzékszervi bemenetektől függ, amely az agy számos területétől függ. Mint ilyen, hiba, ha az agy bármelyik szerepét egyetlen régiónak tulajdonítják.

Sőt, az agy „újrahasznosíthatja” magát a sérülés kompenzálására.

A frontális lebeny funkciói

A frontális lebeny kulcsszerepet játszik a jövőbeli tervezésben, beleértve az öngazdálkodást és a döntéshozatalt.

A frontális lebenykárosodásban szenvedő embereknek nehéz lehet információkat gyűjteni, a korábbi tapasztalatokra emlékezni és döntéseket hozni ezen input alapján.

A sok más funkció közül néhány, amelyet a frontális lebeny a napi funkciókban játszik:

 • Beszéd és nyelvtermelés: A Broca területe, egy régió a frontális lebenyben, segít a gondolatok kidolgozásában szavakba. Ennek a területnek a károsodása nehézségeket okozhat a folyékony beszéd esetén.
 • Néhány motoros készség: A frontális lebeny az elsődleges motoros kéregben található, amely elősegíti az önkéntes mozgások ellenőrzését, beleértve a gyaloglást és a futást.
 • Az objektumok összehasonlítása: A frontális lebeny segít az embereknek az objektumok kategorizálásában és osztályozásában, valamint az egyik elem megkülönböztetésében.
 • Emlékek kialakítása: Szinte minden agyi régió szerepet játszik a memóriában, tehát a frontális lebeny nem egyedi. A kutatások azonban azt sugallják, hogy kulcsszerepet játszik a hosszú távú emlékek kialakításában.
 • mások érzéseinek megértése és reagálása: A frontális lebeny létfontosságú az empátia szempontjából.
 • Személyiség kialakítása: Az impulzusvezérlés, a memória és más feladatok komplex kölcsönhatása elősegíti az egyén legfontosabb jellemzőinek kialakítását. A frontális lebeny károsodása befolyásolhatja az egyén személyiségét.
 • Jutalom-kereső viselkedés és motiváció: Az agy dopamin-érzékeny neuronjai sokan a frontális lebenyben vannak. A dopamin egy agyi vegyi anyag, amely elősegíti a jutalom és a motiváció érzéseit.
 • A figyelem kezelése, beleértve a szelektív figyelmet is: Ha a frontális lebeny nem tudja megfelelően kezelni a figyelmet, akkor olyan állapotok alakulhatnak ki, mint például a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD).

Az elülső lebeny károsodásának hatása

A frontális lebeny funkciójának korai megértése és írásai a Phineas Gage vasúti munkás tanulmányozásából származtak, 1848 -ban. < /P>

Gage túlélte, miután egy vasúti tüske 25 éves korában becsapta frontális lebenyének egy részét. Noha Gage túlélte, elvesztette a szemét és a személyiség nagy részét.

Gage személyisége drasztikusan megváltozott, és az egykori enyhe modern munkavállaló küzdött, hogy ragaszkodjon még az egyszerű tervekhez is. A beszédben és a viselkedésben „durva” lett, és kevés impulzus -ellenőrzéssel rendelkezik.

Ugyanakkor keveset tudtak biztosan Gage személyiségéről a baleset előtt, és sok történet róla eltúlzott vagy hamis lehet.

Azóta a frontális lebeny -károsodásokkal küzdő emberekre összpontosító neuroimaging és kutatás kiterjedt információkat nyújtott a frontális lebeny működéséről.

Néhány oka annak, hogy károsodás következhet be:

 • Demencia
 • Traumatikus sérülés
 • sclerosis multiplex (MS)
 • agydaganat
 • stroke

Mit várhat el

A lebeny sérülése és a hasonló sérülések minden embernél eltérően alakulhatnak ki.

Ha a károsodás befolyásolja a frontális lebenyt a fej, a stroke, a daganat, a demencia vagy más betegség miatti csapás miatt, akkor a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • beszéd és nyelvi problémák
 • A személyiség változásai
 • A koordináció elvesztése
 • Nehéz fókuszálni
 • Nehézségek az impulzusvezérléssel
 • Hiba tervezés vagy az ütemtervhez való ragaszkodás
 • Bénulás a test bizonyos részein
 • Nehéz megtervezni egy feladat lépéseit vagy rugalmasan gondolkodni
 • A spontaneitás elvesztése az interakciók során másokkal
 • A problémákba való betekintés elvesztése és a problémák megoldásának nehézsége
 • A társadalmi viselkedés és a személyiség változásai
 • A hangulat ingadozásai
 • Csökkentő motiváció.

Mi a traumás agyi sérülés, és hogyan befolyásolhatja az embert?

A frontális lebeny károsodásának kezelése

Az elülső lebeny károsodásából származó tünetek kezelésére az orvos kezelje az alapvető okot, valamint a tüneteket.

Egy orvos lehet:

 • Felírjon gyógyszereket a fertőzés kezelésére
 • műtétet végezzen a növekedés eltávolítására
 • gyógyszert adjon A vérrög feloldásához stroke esetén
 • Javasoljon étrend-változásokat vagy testmozgást a második stroke kockázatának csökkentése érdekében. Egy személynek demenciája van
 • Rehabilitáció javasolja, hogy segítse a személyt a lehető legtöbb funkció visszanyerésében

Az embernek folyamatos gondozásra van szüksége, és az orvosok folyamatosan újraértékelhetik a kezelési stratégiát. A csapat magában foglalhatja beszéd- és foglalkozási terapeutákat, orvosokat, pszichoterapeutákat, neurológusokat, képalkotó szakembereket és más szakembereket.

Az agy néha megtanulhatja a sérülések körüli kezelését, mivel más régiók kompenzálják a károsodást. A foglalkozási, beszéd- és fizikoterápia segíthet ebben. Ezek a kezelések különösen hasznosak lehetnek a gyógyulás korai szakaszában, mivel az agy gyógyulni kezd.

A frontális lebeny károk befolyásolhatják a személyiséget, az érzelmeket és a viselkedést. Az egyéni, a pár és a családi tanácsadás segíthet ezen változások kezelésében.

Az impulzusvezérléssel foglalkozó problémákkal foglalkozó gyógyszerek szintén hasznosak lehetnek, különösen azok számára, akiknek a kihívásokkal és a motivációval szembesülnek.

Az elülső lebeny károsodásának kezelése gyakran változik.

A frontális lebeny sérülésből való gyógyulás általában hosszú folyamat. A haladás hirtelen vagy ritkán jönhet, és lehetetlen teljes mértékben megjósolni. A gyógyulás szorosan kapcsolódik a támogató ellátáshoz, a rendszeres kognitív kihívásokhoz és a jó egészségt támogató életmódhoz.

gyakran feltett kérdések

Íme néhány válasz a kérdésekre, amelyeket az emberek gyakran feltesznek a frontális lebeny károsodásáról.

Mi okozza a frontális lebeny problémákat?

A frontális lebeny károsodása demenciából, traumás sérülésből, sclerosis multiplexből, agydaganatból, stroke -ból és egyéb okokból származhat.

Milyen tünetei vannak a frontális lebeny károsodásának?

Az elülső lebeny károsodása befolyásolhatja a beszédet és a nyelvet, a memóriát, a figyelmet, az ítéletet, a kreativitást, a mozgást, az érzelmeket, a viselkedést és más kulcsfontosságú funkciókat.

kezelhető?

A kezelés a kár okától függ. A gyógyszeres kezelés segíthet valamilyen demenciában. A beszédterápia és a fizikoterápia néhány ember számára is előnyös lehet.

Takeaway

Az elülső lebeny a frontális kéreg része. Ez az agy egy része, amely szerepet játszik a memóriában, a figyelemben, az ítéletben és más létfontosságú funkciókban.

A frontális lebeny károsodása demencia, traumás sérülés, sclerosis multiplex, agydaganat vagy stroke eredményeként fordulhat elő. Ez befolyásolhatja az ember képességét a nyelv használatára, a múltbeli események emlékezésére és a döntések meghozatalára.

A tudósok továbbra is megismerik a frontális lebenyt és annak funkcióit. Mint néhány szakértő elmondta, úgy tűnik, hogy alapvető szerepet játszik a „mi tesz minket”.

 • Neurológia/idegtudomány
 • Rehabilitáció/fizikoterápia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak. intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. valgosocks ára gyógyszertárban nézd meg a bejegyzést itt Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents